• Pomáhame...
          • Pomáhame...

          • V prípade, že nakupujete v Lidli a nájdete si chvíľu času na online hlasovanie na https://malovaneslovensko.lidl.sk/, podporte našich susedov a partnerov v snahe získať počítačovú učebňu v ich škole....

            1. v kategórii 3 Spojenú školu sv. Košických mučeníkov na Čordákovej ulici v Košiciach,

            2. v kategórii 4 Spojenú školu P. Sabadoša na Duklianskej ulici v Prešove.

            Hlasuje sa do konca júna a v obidvoch prípadoch sú zatiaľ na 2. mieste.

            Vopred ďakujeme za každú podporu

          • 30 rokov...OSLAVUJEME

          • Vďační Bohu a dobrým ľuďom si vo štvrtok 16.6. (zajtra) na sviatok Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi pripomíname 30. výročie vzniku našej školy. Začíname slávením sv. omše v exteriéri školy (dolný vchod) so začiatkom o 9,00 hod. Hlavným celebrantom bude o. biskup Marek Forgáč. Na spoločné slávenie sv. omše srdečne pozývame aj rodičov a absolventov školy, ktorým to dovolia pracovné povinnosti. Svätý Mikuláš oroduj za nás.

        • Medaila sv. ONDREJA
          • Medaila sv. ONDREJA

          • Po dvojročnej prestávke sa Košická arcidiecéza ako zriaďovateľ cirkevných škôl a školských zariadení vrátil k tradícii oceňovania zamestnancov, ktorí svojim osobným vkladom prispeli k rozvoju cirkevného školstva na Slovensku. Medzi tohtoročnými ocenenými boli aj naše 2 zamestnankyne, ktoré pracujú na našej škole už viac ako 25 rokov. Sú to RNDr. Valéria Jacková (zástupkyňa riaditeľa školy) a Gabriela Onofrejová (personálna a mzdová referentka). Obidvom oceneným blahoželáme a vyprosujeme ešte dostatok síl a požehnania v ich náročnej práci.

          • Návšteva predškolákov

          • Pomaly sa blíži koniec školského roka a každý žiak postúpi do vyššieho ročníka. Do prvého ročníka však nastúpia celkom noví žiaci – prváci.

            V piatok 22. 4. 2022 našu školu navštívili budúci školáci, deti z MŠ Kráľovnej Pokoja. Hneď po vstupe do budovy ich privítala pani zástupkyňa a zaviedla predškolákov do kancelárie zástupcov riaditeľa a do riaditeľne. Potom deti navštívili školskú kaplnku, v ktorej si zaspievali pesničku. Následne ich kroky smerovali do triedy pani učiteľky Marianny Šitarovej, do 1. B, kde sa zúčastnili skutočnej vyučovacej hodiny. Predškolákom sa na vyučovaní veľmi páčilo. Vyskúšali si sedenie v školských laviciach, ako aj písanie kriedou a fixou na tabuľu. V závere návštevy prváci darovali škôlkarom krásne záložky a nasledovala rozlúčka a návrat detí do materskej školy. Ale pozor, už nie nadlho. V septembri tu máme nových prváčikov J.

        • Veľká Noc 2022
          • Veľká Noc 2022

          • Napriek bolesti a utrpeniu v týchto ťažkých časoch, napriek pochybnostiam a často aj beznádeji, napriek neúcte a pohŕdaniu prichádza Večný Víťaz Ježiš Kristus! Prináša nádej a povzbudenie, prináša pokoj na rozbúrenom mori, prináša život v plnosti. Celému nášmu školskému spoločenstvu žičíme plné a milostivé prežívanie tohto tajomstva počas nasledujúcich dní....

            Ďakujeme, že ste s nami.

        • ZBER PAPIERA
          • ZBER PAPIERA

          • Trošku oneskorene ďakujeme všetkým  žiakom, ktorí sa zapojili do prvého tohtoročného zberu papiera v marci. Kontajner sme úspešne naplnili a školská knižnica už netrpezlivo očakáva nové knižné prírastky. 

            Knihu za najviac donesených kilogramov starého papiera získava primán Gregor Sedlák (239 kg). Na druhom mieste sa umiestnila Viktória Hasarová z 5.B (171 kg) a na treťom mieste Anna Pénzešová z  kvinty A (157 kg).

            Keďže sa mnohí pýtate, či bude zber papiera aj naďalej, prinášame odpoveď priamo zo školskej knižnice: "Áno, kníh nikdy nie je dosť! Preto starý papier nevyhadzujte, ale  odkladajte a posledný aprílový týždeň doneste."

            O presnom termíne druhého kola budeme informovať. PaedDr. Miriam Kohutová 

        • Významné ocenenie
          • Významné ocenenie

          • Cena Dionýza Ilkoviča (CDI) je prestížne ocenenie pedagógov prírodovedných predmetov za ich prácu s talentovanou mládežou. Tohtoročné oceňovanie na Ministerstve školstva SR v Bratislave prinieslo veľkú radosť aj do našej školy. Medzi tromi finalistami bola aj naša dlhoročná kolegyňa, biologička RNDr. Miriam Feretová (jej krátky videoprofil TU). Významné ocenenie si Mirka Feretová prevzala z rúk mistra školstva SR B. Gröhlinga. Tohtoročné finále CDI sa uskutočnilo po piatykrát, no prvýkrát boli oceňovaní aj učitelia biológie. Viac o oceňovaní si prečítate TU, prípadne TU. Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

        • Deň počatého dieťaťa
          • Deň počatého dieťaťa

          • „Život je dar“ - pod týmto sloganom sa naša škola aj tento rok zapojila do osvetovej kampane Deň počatého dieťaťa. Cieľom kampane je prejaviť a šíriť úctu k životu každého človeka od počatia. Ľudský život je vzácny! Nenarodené dieťa je krehké Božie stvorenie! V súvislosti s ťažkými udalosťami na Ukrajine si uvedomujeme, že život potrebuje nádej. Svätá Matka Tereza, ktorá získala Nobelovu cenu za mier vyriekla tieto slová: „Dnes je najväčším ničiteľom mieru výkrik nevinného nenarodeného dieťaťa. Ak tí čo spôsobujú vojny, neuvidia že chránime každý život, o čo skôr nebudú mať problém vyhladzovať tie životy, ktoré im zrovna stoja v ceste.“ Matka Tereza túžila po mieri, preto zachraňovala nenarodené deti. Na podporu ochrany života od počatia sa učitelia, žiaci I. a II. stupňa ZŠ i gymnázia zapojili pro-life aktivitami v triedach. Krížovou cestou za záchranu počatých detí vyjadrili túžbu chrániť tých najzraniteľnejších. Pripnutím si bielej stužky tak spoločne podporili a pomohli šíriť myšlienku, že život je Boží dar!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň počatého dieťaťa.

        • Čitateľský projekt ŠKD:  MALÝ POSLUCHÁČ- VEĽKÝ ČITATEĽ
          • Čitateľský projekt ŠKD: MALÝ POSLUCHÁČ- VEĽKÝ ČITATEĽ

          • V priebehu dvoch týždňov sa deti zo školského klubu Mikuláško venovali práci s knihou. Starší čítali Rozprávky starej matere od Márie Jančovej, z ktorých sa dozvedeli, ako sa žilo po 1. svetovej vojne a mladší počúvali veselé a poučné príbehy z knihy Trio Kotkodák od Prešovčanky  Alžbety Verešpejovej a pokračovali v počúvaní dobrodružstiev Macka Pu od Alana Alexandra Milne. Nebolo to však len o počúvaní, ale aj o spoločnom prežívaní s hlavnými hrdinami. Deti si priebežne zakresľovali zážitky troch sliepočiek, macka Pu a starej matere a starého otca Haničky na plagáty, ktoré môžete vidieť pri vstupe do školy a popritom plnili úlohy súvisiace s textom. Skladali porekadlá, tvorili akronymy, cinquainy, poznávali vtáčiky sťahovavé aj zimujúce, siali semienka byliniek, určovali jarné kvietky, hľadali význam slov, ktoré sa už nepoužívajú (dbanka, griflík, tenula,...)

            Ako pozorne tretiaci a štvrtáci čítali, sme sa mohli presvedčiť z čitateľského kvízu, kde súťažili deti z V., VI. a VII. oddelenia.

            Výsledky kvízu:

            1. miesto             VII. oddelenie-  Viktória Balajtyová, Ondrej Iskra, Barbora Novotná, Nina Vašková

            2. miesto             VI. Oddelenie – Matej Hasara, Adam Jarkovský, Viliam Krempaský, Marek Šiba

            3. miesto             V. oddelenie – Tomáš Gajdoš, Veronika Kulachová, Matúš Sarvaš, Dorota Verbovská    

            Deti z I., II., III. a IV. oddelenia si skúsili zažiť na vlastnej koži to, čo ich hrdinovia a overili si svoje vedomosti, ale aj šikovnosť. V piatok ich čakali skúšky pri plnení úloh na jednotlivých stanovištiach, ktoré hravo zvládli. Našli tri rozprávky, poskladali vtáčiky a nalepili ich do leteckej mapy, nakreslili jarné kvety, prešli po púšti ako karavána, skákali ako kengury. Všade získali písmenká, z ktorých poskladali hľadané heslo –MALÝ POSLUCHÁČ.

            Všetkým deťom želám, aby nikdy nestratili chuť začítať sa do dobrej knihy :-)

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Čitateľský projekt ŠKD: MALÝ POSLUCHÁČ- VEĽKÝ ČITATEĽ.

        • MAGIS zbierka
          • MAGIS zbierka

          • Verne a vytrvalo...každoročná zbierka trvanlivých potravín pred Veľkou Nocou pre o.z. MAGIS (sestra Maristella , Congregatio Jesu) bude tento rok trochu iná. Po usmerneniach od sestry Maristelly by potrebovali pre rodiny v núdzi (tento rok pribudli aj rodiny z Ukrajiny) okrem trvanlivých potravín aj základné oblečenie pre deti a mamičky - hlavne spodné prádlo a ponožky. Týmto Vás chceme všetkých poprosiť o podporu pre našu tradičnú zbierku, ktorá za viac ako 10 rokov pomohla už stovkám rodín. Tento rok teda môžete do priestorov vstupnej haly v našej škole prinášať:

            • trvanlvé potraviny - olej, cukor, cestoviny, konzervy, sladkosti...
            • oblečenie - ideálne málo, resp. vôbec nepoužívané - hlavne ponožky, tričká, spodné prádlo.

            Zbierka bude prebiehať do pondelka 11.4. do poludnia, kedy odvezieme všetky veci k sestričkám Congregatio Jesu, kde sídli aj občianske združenie MAGIS.

            Vopred ďakujeme za každý dar, za každé otvorené srdce.

            Vedenie Katolíckej spojenej školy sv. Mikuláša.

        • ZÁPIS 2022
          • ZÁPIS 2022

          • Vážení rodičia a priatelia školy.

            V dňoch 4.4. – 6.4. 2022 ( PON – STR) v čase od 14,00 hod. do 17,00 hod. sa bude konať ZÁPIS žiakov do 1. ročníka ZŠ sv. Mikuláša a to v priestoroch na prízemí budovy školy. Zápisu sa musia zúčastniť všetky deti, ktoré do 31. augusta 2022 dovŕšia vek 6 rokov. U mladších detí je nutné k zápisu doručiť potvrdenie o školskej zrelosti od psychológa alebo z CPPPaP.

            ČO POTREBUJETE K ZÁPISU?

            1. Dostaviť sa spolu s dieťaťom.
            2. Vyplniť elektronickú prihlášku dostupnú TU.
            3. Doložiť súhlas so zápisom od obidvoch zákonných zástupcov podľa pokynov uvedených v elektronickej prihláške.
            4. Doniesť v deň zápisu potvrdenie o plnení povinného predprimárneho vzdelávania vydaného MŠ, ktorú dieťa navštevuje – dostupné TU.
            5. Vyplniť a priniesť v deň zápisu dotazník pre potreby školy dostupný TU.

            Základná škola sv. Mikuláša nie je spádovou školou a teda miesto trvalého bydliska žiaka a poradie v akom sa zápisu zúčastní nie je rozhodujúcim kritériom pre jeho prijatie na našu školu.

            Predpokladaný počet prijatých žiakov do 1. ročníka ŽS sv. Mikuláša na školský rok 2022/2023 je 55.

            Tešíme sa na každého nového žiaka a na každého nového priateľa našej školy.

        • ĎAKUJEME
          • ĎAKUJEME

          • Naložené...smer PODHOROĎ (okr. Sobrance). Malá, no potrebná kvapka v mori pomoci tým, ktorí ju naozaj potrebujú. 

            „V mene Boha vás žiadam, zastavte tento masaker!“...Sv.Otec František.

        • POMOC ľuďom z Ukrajiny
          • POMOC ľuďom z Ukrajiny

          • Situácia na Ukrajine spojená s prílevom utečencov si žiada pomoc každého z nás. Napriek tomu, že sa táto pomoc rozbehla a vzniklo mnoho zbierok a charitatívnych podporných podujatí, dostali sme na školu konkrétnu prosbu o pomoc. 

            Gréckokatolícka farnosť Podhoroď (p. farár Mgr. Stanislav Činčár) nás prostredníctvom Cudzineckej polície SR oslovila s prosbou o pomoc pre utečencov ubytovaných v ich obci a to prostredníctvom materiálnej zbierky.

            Čo potrebujú? 

            • hračky, lopty, hry
            • maľovanky, farbičky
            • detské oblečenie, detské ponožky
            • potraviny - ryža, strúhanka, rezance, ryby v konzerve, olej, horčica, paradajkový pretlak, nátierkové maslo, džúsiky a sladkosti pre deti.

            Zbierka bude trvať do piatku 18.3.2022 do 12,00 hod. Podporný materiál môžete odovzdať na vrátnici školy do pripravených krabíc.

            Za každú podporu vyjadrujeme úctivé poďakovanie a vyslovujeme úprimné Pán Boh zaplať.

        • 2% DANE - prosba o pomoc
          • 2% DANE - prosba o pomoc

          • Vážení rodičia a priatelia školy, pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na našej škole darovaním 2% z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % ( 3 % pri dobrovoľníckej činnosti ) zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie pri Gymnáziu a Základnej škole sv. Mikuláša. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2% z dane!

            Finančné prostriedky budú transparentne použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na našej škole
            • skvalitnenie materiálno - technického vybavenia našej školy.

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to.

            Ste zamestnanec a ročné zúčtovanie dane za Vás robí zamestnávateľ?

            1. Do 15.2.2021 požiadajte zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň
            2. Požiadajte zamestnávateľa, aby Vám vystavil Potvrdenie o zaplatení dane.
            3. Z tohto Potvrdenia si viete zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať 2% z Vašej zaplatenej dane - to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať. Táto suma však musí byť minimálne 3 €.
            4. Stiahnite si a vyplňte Vyhlásenie o poukázaní 2% z dane.
            5. Údaje, ktoré potrebujete v tlačivách uviesť:

            Obchodné meno alebo názov: Rodičovské združenie pri Gymnáziu a Základnej škole sv. Mikuláša

            Sídlo – obec, PSČ, ulica, číslo: Duklianska 16, 08001 Prešov

            Právna forma: Občianske združenie

            Identifikačné číslo (IČO/SID): 42027195

            Obe tieto tlačivá (Vyhlásenie spolu s Potvrdením), doručte do 30. apríla 2021 na daňový úrad podľa Vášho bydliska.

             

            Podávate si daňové priznanie sami?

            1. Riadne vyplňte daňové priznanie.
            2. Vypočítajte si Vaše 2% z dane z príjmov fyzickej osoby – to je maximálna suma, ktorú nám môžete poukázať, minimálne však 3 Eura.
            3. V daňovom priznaní pre fyzické osoby sú už uvedené kolónky na poukázanie 2% z dane v prospech 1 prijímateľa (typ A VIII. Oddiel priznania, typ B XII. Oddiel priznania). Údaje, ktoré potrebujete do daňového priznania uviesť:

            Obchodné meno alebo názov: Rodičovské združenie pri Gymnáziu a Základnej škole sv. Mikuláša  

            Sídlo – obec, PSČ, ulica, číslo: Duklianska 16, 08001 Prešov  

            Právna forma: Občianske združenie

            Identifikačné číslo (IČO/SID): 42027195  

            Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania (zvyčajne do 31.3.2021) na daňový úrad podľa Vášho bydliska.

             

            Postup pre právnické osoby

            1. Riadne vyplňte daňové priznanie.
            2. Vypočítajte si Vaše 1% z dane z príjmov právnickej osoby – to je maximálna suma, ktorú nám môžete poukázať. Môžete určiť jedného alebo viacerých prijímateľov s uvedením príslušných súm (každému však najmenej 8 Eur).
            3. V daňovom priznaní pre právnické osoby sú už uvedené kolónky na poukázanie 1% z dane v prospech 3 prijímateľov (IV. časť priznania). Údaje, ktoré potrebujete do daňového priznania uviesť:

            Obchodné meno alebo názov:  Rodičovské združenie pri Gymnáziu a Základnej škole sv. Mikuláša  

            Sídlo – obec, PSČ, ulica, číslo:  Duklianska 16, 08001 Prešov  

            Právna forma:  Občianske združenie

            Identifikačné číslo (IČO/SID):  42027195  

            Pokiaľ ste si vybrali viac ako troch prijímateľov, vložte do daňového priznania ďalší list papiera ako prílohu. Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania na Váš daňový úrad (zvyčajne podľa Vášho sídla) a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov.

             

            Prehľadný  postup taktiež nájdete na: 

            Ako poukázať 2 percentá z daní

            Potrebné informácie o našom Rodičovskom združení pre účely 2 percent nájdete na odkaze

            RZ-notársky register

            Tlačivá potvrdenie a vyhlásenie ohľadom darovania  2 percent sú v editovateľnej elektronickej podobe v prílohe.

            ĎAKUJEME za každú podporu.

        • Darujeme krv - Mikulášsky polliter
          • Darujeme krv - Mikulášsky polliter

          • V piatok 25.3.2022 od 8:00 hod. pozývame do jedálne školy všetkých študentov, absolventov, rodičov a priateľov školy nad 18 rokov, ktorí môžu a chcú darovať svoju krv. Jedná sa o tradičné podujatie na našej škole, ktoré nás vzájomne spája a prináša tak žiadaný rozmer spolupatričnosti a vzájomnej lásky dnes spojené s pomocou Ukrajine postihnutej vojnovým konfliktom.   Odobratá krv bude   pomáhať všetkým pacientom nemocníc bez rozdielu, aj tým, ktorí prídu zo zasiahnutej Ukrajiny v rámci humanitárnej pomoci alebo nedostupnosti zdravotnej starostlivosti pre vojnový konflikt. Ukrajina čelí veľmi ťažkej situácii a jedným z prostriedkov ako môžete pomôcť je aj darovanie krvi.

            Darovanie krvi je skutočným „darom života“, ktorý zdravý jedinec môže poskytnúť ľuďom chorým, raneným a po úrazoch. Je to veľmi prospešný, bezpečný a jednoduchý humánny krok. Interval darovania je pre mužov každé 3 mesiace a pre ženy každé 4 mesiace. Celý proces darovania krvi trvá, od registrácie až po odchod domov približne hodinu a samotný odber len 5 - 15 minút, počas ktorých daruje darca 450 ml krvi. Ďakujeme za vašu prípadnú účasť, resp. šírenie tejto informácie.

            Skôr ako darujete krv: https://www.ntssr.sk/o-darovani-krvi/predtym-ako-darujete-svoju-krv

            Kedy nemôžete darovať krv: https://redcross.sk/daruj-krv/kedy-nemozete-darovat-krv/

            Akcia prebehne s spolupráci s mobilnou odberovou jednotkou NTS SR v priestoroch školskej jedálne za dodržania hygienických opatrení (dezinfekcia rúk, ochranné rúška...).

        • Kniha od SRDCA
          • Kniha od SRDCA

          • Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove v týchto neľahkých časoch pripravuje podujatia aj odbornú pomoc v priestoroch Detskej knižnice Slniečko na Hlavnej 16, pre rodičov s deťmi, ktorí boli nútení opustiť Ukrajinu kvôli eskalujúcemu vojnovému konfliktu.

            Aj preto chceme vyzvať nielen celú čitateľskú obec, ale aj Prešovčanov a obyvateľov nášho regiónu, aby knižnici darovali knihy v ukrajinskom jazyku.

            Darované tituly by mali byť zachovalé, teda čisté a nepoškodené, ideálne beletria pre deti, ale i dospelých. Krajská knižnica vyzbierané knihy poskytne ukrajinským mamičkám s deťmi, ktoré budú svoj čas tráviť v Detskej knižnici Slniečko.

            Viac info TU.

        • Za starý papier nové knihy
          • Za starý papier nové knihy

          • Pri príležitosti mesiaca knihy  obnovujeme už 11. ročník zberu starého papiera na našej škole Vďaka tejto veľmi úspešnej akcii pribudlo do našej školskej  knižnice niekoľko desiatok kníh z kategórie "nepovinné a podlavicové" čítanie. 

            Kontajner bude pristavený v utorok  8. 3. ráno a bude pred hlavným vchodom školy až do piatku. Službu pri ňom budú mať študenti - dobrovoľníci. 

            Tieto dni majú len tí rodičia, ktorí dovezú papier na autách,  možnosť vjazdu bránou až ku kontajneru pred hlavný vchod - rampa bude otvorená.

            Školská knižnica, školská knihovníčka Miriam Kohutová a všetci knihožrúti sa už teraz na nové knihy tešia a dopredu ďakujú všetkým. 

        • Gymnázium sv. Mikuláša - prijímacie skúšky
          • Gymnázium sv. Mikuláša - prijímacie skúšky

          • Vážení rodičia, vážení záujemcovia.

            Tak ako po iné roky, aj tento školský rok otvárame brány nášho Gymnázia sv. Mikuláša pre všetkých piatakov, ktorí svoju ďalšiu budúcnosť spájajú so štúduiom na gymnáziu a následne na vysokej škole. V škoskom roku môžeme na základe rozhodnutia ministra školstva SR otvoriť jednu triedu osemročného gymnázia s maximálnym počtom žiakov 30. Využite ponúkanú možnosť do 10.3.2022 a prihláste svoje dieťa na Gymnázium sv. Mikuláša v Prešove prostredníctvom EDUPAGE. Viac informácii o celom postupe TU. Podmienky prijímacieho konania pre prijatie na školský rok 2022/2023 k nahliadnutiu TU.  

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Z organizačných dôvodov určuje riaditeľ školy na deň 28.2. (pondelok) riaditeľské voľno pre všetkých žiakov Základnej školy sv. Mikuláša a žiakov 1.stupňa Gymnázia sv. Mikuláša (prima - kvarta). Žiaci 2.stupňa Gymnázia sv. Mikuláša (kvinta - oktáva) nastupujú do školy rovnako ako všetci zamestnanci školy. Ďakujeme za pochopenie.

        • MAGIS poďakovanie
          • MAGIS poďakovanie

          • V týchto dňoch nám bol doručený list (k nahliadnutiu TU) z OZ MAGIS, v ktorom sú slová vďaky pre všetkých, ktorí sa priamo alebo nepriamo zapojili do potravinovej a charitatívnej zbierky pred Vianocami 2021. Ďakujeme, že ste s nami.