• 2022 začíname

          • Vážení kolegovia, rodičia, žiaci!

            Nový rok 2022 prináša pre všetkých z nás nové výzvy a šance. Nebuďme ustarostení a využime ich pre dobro seba aj ostatných. A nezabudnime sa ustavične radovať z Pánovej moci a jeho milosrdenstva - táto radosť nás zbavuje obáv a strachu z toho, čo nás čaká v tomto roku. V novom roku ešte žičíme všetkým nám hojné zdravie a pokojné a radostné prežívanie každého dňa roku 2022. 

            A teraz k organizácii nástupu do školy. Ak sa cez víkend neudejú zásadné zmeny, žiaci nastupujú do školy v pondelok 10.1.2022 a budú sa vyučovať prezenčne podľa riadneho rozvrhu. Predpokladom pre nástup žiakov do školy je predloženie vyhlásenia o bezpríznakovosti - ideálne cez Edupage príadne aj papierovo (vyhlásenie dostupné TU - príloha č.1). Okrem toho odporúčame všetkým zamestnancom aj žiakom vykonanie domáceho AG samotestu (aj s oznámením o vykonaní prostredníctvom EDUPAGE). V prípade pozitívneho výsledku postupujte podľa pokynov všeobecného lekára. V prípade, že sa u zamestnacov alebo u žiakov prejavia niektoré z príznakov ochorenia COVOD-19, odporúčame im zostať doma ešte 1-2 dni na pozorovaní a nastúpiť do školy až po opätovnom pretestovaní. Ďakujeme za porozumenie a do zyvšku prázdnin želáme ešte veľa pohodových chvíľ.

            Za vedenie školy praje riaditeľ školy Marcel Tkáč

        • Projekt Koľko lásky
          • Projekt Koľko lásky

          • Deti zo všetkých oddelení školského klubu detí sa na prelome novembra a decembra zúčastnili adventného experimentu. Ich úlohou bolo odvážiť, koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok (je to zároveň názov 4. ročníka celoslovenskej dobročinnej zbierky vianočných darov pre seniorov). Počas trvania projektu deti zistili, že to všetko čím naplnili 48 krabíc (samozrejme s podporou svojich rodičov) sa odvážiť ani nedá. Lebo nezištné, dobroprajné, láskavé a starostlivé srdcia detí, to je tá najdôležitejšia váha Vianoc. Do fotogalérie bol pridaný nový album Projekt Koľko lásky.

          • U nás je Mikuláš každý deň...

          • Touoto cestou chceme vyjadriť poďakovanie všetkým 27 žiakom triedy 5.A na čele s triednou učiteľkou Martinou Bartkovou, ktorí s podporou rodičov zabezpečili materiálnu aj finančnú pomoc pre 3 rodiny v núdzi. Táto následovania hodná aktivita prebehla v spolupráci Gréckokatolíckou charitou, ktorej zástupkyne prevzali spomínané dary presne na sviatok patróna našej školy. Aj toto je cesta ako robiť tento svet lepším. Ďakujeme, že ste s nami.

        • Domáce samotestovanie
          • Domáce samotestovanie

          • Pripomíname nutnosť samotestovania žiakov pridelenými samotestami a povinnosť nahlasovania výsledku prostredníctvom EDUPAGE.

            Trieda žiaka, ktorý mal pozitívny výsledok Ag samotestu ostáva doma – nemôže ísť do školy. Všetci žiaci, ktorí boli v úzkom kontakte so žiakom s pozitívnym výsledkom Ag samotestu za posledné 2 dni od jeho testovania alebo od objavenia sa prvých klinických príznakov (okrem tých, ktorí majú výnimku z karantény a neprejavujú príznaky COVID-19), kontaktujú svojho všeobecného lekára a prihlásia sa na PCR test cez korona.gov.sk.

        • Oznam pre osoby vstupujúce do objektu školy a školského zariadenia
          • Oznam pre osoby vstupujúce do objektu školy a školského zariadenia

          • Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom ochorenia COVID-19 (neprimeraná únava, bolesť hlavy a tela, zvýšená telesná teplota, kožná vyrážka, nádcha, bolesť hrdla, strata čuchu a chuti, kašeľ, sťažené dýchanie, známky ochorenia tráviaceho traktu bolesť brucha, vracanie, hnačka), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy a školského zariadenia. Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať lekára.

            Po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa/žiaka.

            Vstup cudzím osobám do priestorov školy a školského zariadenia je zakázaný alebo povolený iba v režime OP (očkovaný, prekonaný) so súhlasom riaditeľa.

        • ROZUMIEME SI
          • ROZUMIEME SI

          • Nedávno sme zverejnili ponuku zapojiť sa do projektu ROZUMIEME SI, ktorý je zameraný na pomoc deťom zo slovesnkých škôl s vyučovacím jazykom maďarským zlepšovať sa v slovenčine prostredníctvom neformálnych aktivít s rovesníkmi zo škôl s vyučovacím jazykom slovenským. Keďže záujem zo strany takýchto žiakov je veľký, hľadajú ešte dobrovoľníkov spomedzi žiakov, ktorí sa vyučujú v slovenčine, na zapojenie sa do takejto aktivity...jednoducho každá pomoc je vítaná.

            Ešte aktuálne hľadáme slovenské sestry a slovenských bratov pre nasledovné maďarské deti zo Slovenska – konkrétne z Tornale, odkiaľ sa tento rok prihlásilo rekordný počet detí, ktoré chcú zlepšovať svoju slovenčinu, zažiť dobrobružstvo a nájsť dobrého kamaráta. Prihlášky slovenských detí a rodín  prijímame do nedele 28.11.2021 na linku tu.

            Hanna Zsófia – 6. ročník (11 rokov), rada prednáša prózu. Hrá na klavíri, má rada pohyb a turistiku. V škole má rada hudobnú výchovu, geografiu a telesnú výchovu.

            Zita – 6. ročník (12rokov), vo voľnom čase hrá na gitare, na klavíri, jazdí na koni. V škole má rada biológiu i informatiku.

            Nóra – 8. ročník (13 rokov), jej záujmy sú hudba, čítanie a hranie minecraftu, v škole je obľúbeným predmetom výtvarná výchova.

            Jázmin – 5. ročník (10 rokov), hrá na klavíri, vela športuje, v škole má rada biológiu a geografiu.

            Betti – 5. ročník (11 rokov), jazdí na koni a má rada športy, jej obľúbenými predmetmi sú telesná výchova a geografia.

            Zsófia – 5. ročník (10 rokov), so záľubami ako tanec, predášanie ľudových rozprávok. V škole má rada angličtinu a telesnú výchovu.

            Fanni – 5. ročník (10 rokov), vo voľnom čase športuje, kreslí a počúva hudbu, jej obľúbené predmety sú jazyky, geografia a telesná výchova.

            Lilianna – 5. ročník (11 rokov), vo voľnom čase spieva, má rada hudbu a rada číta knihy. Medzi jej obľúbené predmety patrí matematika, biológia, geografia a jazyky.

            Ďakujeme, že ste s nami.

        • MAGIS adventná zbierka 2021
          • MAGIS adventná zbierka 2021

          • Občianske združenie MAGIS organizuje zbierku na pomoc rodinám v núdzi. Aj tento rok počas prvých 2 týždňov adventu (od 29.10. do 14.12.2021) bude prebiehať táto ušľachtilá zbierka na našej škole. Darcovia môžu prispieť 2 spôsobmi:

            a) trvanlivými trvanlivými potravinami alebo

            b) prípravou darčeka pre dieťa vo veku 6-10 rokov.

            Trvanlivé potraviny môžu doniesť rodičia alebo deti a uložiť ich vo vestibule školy alebo pri kaplnke. Rovnako aj pripravený darček (napr. v krabici od topánok) môžu uložiť na týchto miestach.

            V súvislosti s darmi máme vážnu prosbu, ktorú vysvetlite aj  žiakom, študentom - pripravte taký dar, ktorý by vás samých neurazil, ale potešil. Krabicu, prosím, nebaľte do papiera - stačí ju previazať. Dobrovoľníci z MAGIS to urobia. Stalo sa totiž niekoľkokrát, že v zabalenej krabici boli veci použité alebo zničené. Nech je teda balíček darom a nie urážkou. Radšej dať menej, ale zo srdca, aby mal obdarovaný radosť a darca zásluhu.

            Ďakujeme, že ste s nami.

        • Misijný týždeň 2021
          • Misijný týždeň 2021

          • Prostredníctvom tohto oznamu chceme vysloviť veľké ĎAKUJEM všetkým darcom a dobrodincom , ktorí podporili kúpou čokoládky misijné diela v Jakutsku (Rusko), ktoré spravuje SAVIO, o.z. saleziánov Slovenska. Zaslaná finančná podpora pre SAVIO, o.z. z darov všetkých malých aj veľkých misionárov, bola vo výške 700€. V prílohe prikladáme aj ĎAKOVNÝ LIST predsedu SAVIO, o.z. p.Štefana Kormančíka. ďakujeme, že ste s nami.

        • Ponuka aktivity
          • Ponuka aktivity

          • Sme tu aj pre iných...

            Pre deti vyrastajúce v maďarsky hovoriacom prostredí je veľmi dôležitá výzva osvojenie si slovenčiny. Rozvoj jazyka je dlhodobý proces a vyžaduje si neustále vystupovanie z komfortnej zóny, skúšanie, zažiť, že nie všetkému rozumiem, alebo neviem všetko vyjadriť.  Práve táto výzva a potreba zažiť jazyk v reálnom prostredí viedla k vytvoreniu projektu rozumieme.si

            Slovenské deti majú možnosť sa stať slovenským bratom alebo slovenskou sestrou maďarského rovesníka zo Slovenska. Čaká ich dobrodružstvo, dobrý pocit, že niekomu pomohli v rozvoji slovenčiny a možno aj dlhodobé priateľstvo. 

            Projekt je určený pre deti od 8-15 rokov (3. - 9. ročník ZŠ a prima - kvarta G) a prebieha pod záštitou prezedentky SR a MŠVVaŠ SR.

            Formy aktivít -  online výzvy a riešenie spoločných úloh, zbieranie bodov, vytváranie spoločných programov, pobyty v rodine partnera.

            Naša škola sa do projektu zapojila ako partnerská škola, pričom koordinátorkou projektu je Mgr. Jana Tkáčová.

            Prihlasovanie žiakov je individuálne - o zapojení sa do projektu informujte prosím koordinátorku projektu emailom na janatkacova@zsgmikpresov.sk. 

        • Misijný týždeň 2021
          • Misijný týždeň 2021

          • Rovnako ako po iné roky, aj tento rok je v nedeľu 24.10.2021 Misijná nedeľa. Prípravou na túto nedeľu je na našej škole tradične Misijný týždeň. Počas celého týžna sú pre žiakov pripravené podporné podujatia (prednášky, výstava, zbierka...), ktorých cieľom je tento rok finančná podpora misijných domov v ďalekom Rusku, konkrétne v Jakutskej oblasti na Sibíri. Spomínané misijné domy spravujú saleziánski spolupracovníci z o.z. SAVIO. Nezabudnite na farebné obliekanie počas celého týždňa - PON - zelená, UTO - biela, STR - žltá, ŠTV - modrá a PIA - červená. Pre všetkých štedrých darcov máme pripravené sladké pokušenie a k tomu aj malé prekvapenie. Za všetkých našich školských misionárov bude v stredu 27.10.2021 ráno o 7,30 hod. odslúžená ďakovná svätá omša. Ďakujeme, že ste s nami.

          • NAJ ONLINE učiteľ PSK

          • Na včerajšom oceňovaní NAJ ONLINE učiteľa škôl v územnej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja sme mali zastúpenie aj z našej školy. Medzi ocenenými sa objavili aj naši 2 kolegovia, ktorých na túto cenu nominovali naši študenti. Martina Bartková a Jozef Vojtek blahoželáme. Viac o celej udalosti a samotnom priebehu oceňovania si môžete prečítať na stránkach PSK.

        • Preventívna prehliadka
          • Preventívna prehliadka

          • Keďže sa situácia ohľadom epidemiologických opatrení nezlepšuje, zubná lekárka so sídlom v našej škole MUDr. Krajňáková A. nebude do konca kalendárneho roka 2021 predvolávať žiakov na preventívne prehliadky. Je preto potrebné, aby rodičia objednali svoje deti na preventívne prehliadky individuálne. Zdravotné poisťovne už v tomto roku nebudú akceptovať výnimky, ak dieťa preventívnu prehliadku neabsolvuje a za ošetrenie budú musieť rodičia v nasledujúcom roku platiť plnú sumu. Ďakujeme za pochopenie.

        • BIELA PASTELKA poďakovanie
          • BIELA PASTELKA poďakovanie

          • Vďaka štedrosti darcov na našej škole sa podarilo v zbierke Biela pastelka vyzbierať 350,86 €. Ďakujeme za štedré a otvorené srdce v mene organizátorov zbierky a prikladáme aj ich ďakovný list.

        • BIELA PASTELKA
          • BIELA PASTELKA

          • Už zajtra v piatok 24.9. sa našej škole uskutoční finančná zbierka na pomoc nevidiacim a slabozrakým Slovenska pod názvom BIELA PASTELKA. Zbierku každoročne realizujeme v priestoroch našej školy a rovnako sa podieľame na zbierke aj v uliciach mesta Prešov. Podporme spoločne svojim darom ľudí, ktorí nedostali možnosť vidieť svet rovnako ako my. Za prejavenú podporu vyslovujeme vopred veľké ĎAKUJEME.

        • Rodičovské združenie - info
          • Rodičovské združenie - info

          • Dňa 20.9.2021 v pondelok sa o 16,00 hod. uskutoční triedne rodičovské združenie spojené s plenárnym zasadnutím RZ prostredníctvom školského rozhlasu. Rodičovské združenie sa uskutoční v režime OTP - teda zúčastniť sa ho môžu len rodičia očkovaní, testovaní alebo tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 nie skôr ako pred 180 dňami. Podmienkou pre vstup rodiča do budovy školy a do triedy bude použitie respirátora FFP2 (okres Prešov je v červenej farbe semaforu) a predloženie čestného vyhlásenia o bezpríznakovosti. Predmetné tlačivo je dostupné TU, prípadne ak ho zabudnete, bude dostupné aj na vrátnici školy. Pre potreby plenárneho zasadnutia RZ máte k dispozícii k nahliadnutiu Výročnú správu RZ za školský rok 2020/2021 a Návrh rozpočtu RZ na školský rok 2021/2022.

        • Pozvánka
          • Pozvánka

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí PKO Prešov vyhlásilo veľkú multižánrovú talentovú výzvu Hľadáme mladé prešovské talenty 2021 v oblasti pohybového, slovesného, divadelného, výtvarného, hudobného umenia, či netradičných umeleckých i neumeleckých oblastí.  

            Výsledkom tejto výzvy bolo 53 prihlásených talentov, z ktorých odborná porota  zložená z osobností prešovskej kultúry (Katka Koščová1.slovenská SuperStar,
            Marka Staviarska - autorka knižiek a filmová producentka, Boris Srník - herec Divadla Jonáša Záborského, Alena Paulusová - choreografka a vedúca DFS Šarišanček, 
            Peter Popelka - akademický maliar)
            následne vybrala tie najlepšie.  

            Tie najlepšie  sa nám predstavia naživo 19.9. 2021 o 15:00 hod. v PKO Čierny orol, Hlavná 50 v Prešove, kedy ich oceníme a povzbudíme tak k vytrvalosti svoj talent ďalej rozvíjať.   

            Medzi tými najlepšími je aj kolektív žiakov našej školy z triedy pani učiteľky Zity SedlákovejMILOTAN, ktorý sa predstaví svojou piesňou. Srdečne blahoželáme. 

            Budeme radi, ak prídete kolektív MILOTAN  podporiť pri  vystúpení.   

            Vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu v Prešovskom okrese pre návštevníkov podujatia bude platiť zvolený protokol "ZÁKLAD" bez nutnosti overovania O, T, P.

            Počas podujatia bude povinné prekrytie horných dýchacích ciest.  

             

            Tešíme sa na stretnutie pri prehliadke mladých prešovských talentov. 

             

        • OPATRENIA od 13.9.2021
          • OPATRENIA od 13.9.2021

          • Od 13.9.2021 začína platiť nová vyhláška ÚVZ SR a tým sa upravujú aj podmienky pre prevádzku škôl. V zmysle tejto vyhlášky budú platiť nasledujúce opatrenia:

            1. Povinnosť karantény sa mení zo 14 dní na 10 dní. Do karantény nastupujú vždy žiaci a zamestnanci, ktorí prišli do úzkeho kontaktu s nakazeným (mal príznaky alebo pozitívny test) najviac pred 2 dňami. Ak žiak alebo zamestnanec má výnimku z karantény, uplatní si ju predložením Vyhlásenia o výnimke z karantény (možné aj cez EDUPAGE) a pokračuje v prezenčnom vzdelávaní v škole. Výnimku z karantény majú plne zaočkovaní žiaci a rovnako aj žiaci, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 do 180 dní.

            2. Karanténu možno skončiť aj po 7 dňoch od posledného kontaktu s pozitívnou osobou ak je osoba v karanténe bez príznakov ochorenia a výsledok PCR testu vykonaného najskôr na 5. deň karantény je negatívny. Bez absolvovania PCR testu zostáva žiak alebo zamestnanec v karanténe 10 dní od posledného kontaktu s nakazeným.

            3. Rodič môže neúčasť dieťaťa na vzdelávaní (prezenčnom alebo dištančnom) ospravedlniť najviac na 5 za sebou idúcich dní z dôvodu choroby. Pri vyššom počte dní sa vyžaduje potvrdenie od detského lekára.

            4. Rodič má nárok na OČR ak riaditeľ školy alebo RÚVZ rozhodol o prerušení vyučovania v triede žiaka do 11 rokov. Ak rodič nechá dieťa doma na základe vlastného rozhodnutia, nárok na OČR mu nevzniká.

            5. O vzniku karantény pre triedu alebo zamestnanca budú zainteresovaní informovaní okamžite po nahlásení pozitívneho prípadu zo strany rodiča, resp. RÚVZ.

            6. V prípade pozitívneho výsledku AG testovania (samotest alebo iné) žiaka, ten zostáva doma a rodičia kontaktujú detského lekára a informujú sa o ďalšom postupe. O pozitívnom výsledku testu informujú aj školu prostredníctvom triedneho učiteľa.

            Viac o všetkých opatreniach a pokynoch sa dočítate na stránkach MŠVVaŠ SR.

        • Prihlasovanie na obed
          • Prihlasovanie na obed

          • V súvislosti so zmenami, ktoré prinášajú nové usmernenia z ministerstva školstva (zmena dĺžky karantény, spôsoby jej ukončenia) prinášame informáciu ohľadom nástupu tried do karantény. Po nastúpení triedy do karantény je trieda automaticky odhlásená z obedov. V každej triede je však niekoľko žiakov, ktorí si uplatňujú výnimku z karantény (očkovanie, prekonanie ochorenia) a vyučovanie pre nich naďalej prebieha prezenčne v triede podľa riadneho rozvrhu. Títo žiaci, resp. ich zákonní zástupcovia sa musia na obed nanovo prihlásiť najneskôr ráno v deň, keď prídu do školy po nástupe ich triedy do karantény. Ďakujeme za porozumenie.

        • Rádio LUMEN o našej škole
          • Rádio LUMEN o našej škole

          • V stredu 8.9.2021 odvysielalo Rádio LUMEN hodinovú reláciu o našej škole v rámci relácie LUPA. Pre tých, ktorí si ju nestihli alebo nemohli vypočuť, ju prinášame ako záznam z archívu. Príjemné počúvanie.

        • COVID - 19  info
          • COVID - 19 info

          • Od pondelka 13.9.2021 je okres Prešov zaradený medzi okresy v oranžovej farbe podľa COVID automatu. V tejto súvislosti pripomíname povinnosť každého zákonného zástupcu (žiaka) poskytnúť škole vyhlásenie o bezpríznakovosti. Predmetné vyhlásenie je dostupné v aplikácii EDUPAGE ako aj na stránke školy TU. Zároveň všetkých vyzývame k zodpovednosti k svojmu okoliu. AK žiak prejavuje príznaky ochorenia COVID-19, nechajte ho doma do pretestovania. Ďakujeme, že ste s nami.